Çiftlikte Yetişen Irklar

 

Namet Çiftliğinde hayvan ırkları özenle ve geleneksel değerlerimize uygun şekilde seçilir ve bu doğrultuda üretim için hazırlanırlar. Hayvanın ırkı, etin yağlanma oranı, rengi, dokusu, kokusu gibi özellikleri etkiler ve etin lezzetiyle doğru orantılıdır. Bu özellikler, hayvanın hangi ırktan olduğuna bağlı olarak değişir.


Hayvanın beslenmesi de ırkına göre değişiklik gösterir. Besiye alınan sığırların, ırklarına göre hangi canlı ağırlıkta besiye alınacakları, hangi besi sonu ağırlığına kadar beslenecekleri, günlük ağırlık artışlarının süresi ve besi sonu ağırlığına göre nasıl değiştiği besiciler tarafından bilinmelidir.  Ülkemizde besiye en uygun ırklar simental, hereford, holstein, jersey, montafon, yerli kara, siyah - beyaz  - sarı alaca, esmer gibi kültür ırkları ile bunların melezleridir. Bu hayvan ırklarının etinde mermerleşme (yağın kas lifleri arasındaki dağılımı) oranı yüksek olduğu için eti diğer ırklara göre çok daha lezzetlidir.


Namet Çiftliğinde angus, charolais, hereford, holstein, limousin, simental ve zebu etçil ırkları yetiştirilmektedir. 



Angus (Aberden):

İskoçya’nın Aberdeenshire ve Angus bölgelerinde yetişen sığırların melezlenmeleriyle elde edilmiştir. Dünyanın birçok yerinde Aberdeen Angus olarak bilinen bu ırk, boynuzsuzdur. Tüm vücudu kaplayacak şekilde siyah veya kırmızı renktedir. Erken gelişen, karkas kalitesi yüksek, eti lezzetli bir ırktır.



Charolais:

Fransa’da geliştirilmiş, 1000-1300 kg gelen, beyaz renkli, boynuzlu ve küçük kafalı bir ırktır. Yaşadığı bölgeye kolayca adapte olur.



Hereford:

Hereford ırkında et kalitesi yumuşak olup lezzeti üst seviyededir. Rengi kırmızı - kahverengi olup, başı tamamen beyazdır. Başı ile birlikte bacaklarının uç kısımları, karın altı, kuyruk ve sırt çizgisi de beyaz renklidir. Hem boynuzlu hem de boynuzsuz olabilirler. Yıl boyunca açık beside beslenen hereford, farklı iklim koşullarına kolay uyum sağlar. Hereford sığırının etleri 1. sınıf kalitededir ve mermerleşme oranı oldukça yüksektir. İştahları çok açık olduğundan çok hızlı kilo alırlar. Yedikleri yemden yararlanma oranları çok yüksek olduğu için, yediklerini diğer etçil ırklara göre daha fazla ete çeviriler.



Holstein:

Bu ırkın ismi Almanya`da bulunan Holstein eyaletinden gelmektedir. Derileri ince ve yumuşak olup boyunda vertikal kıvrımları vardır. Renkleri siyah – beyaz ya da kırmızı – beyazdır. Erkek ve dişileri boynuzludur. Çabuk besi alır, et verimi yüksektir. Etteki randımanı % 60 civarındadır. Her türlü iklime kolaylıkla uyum sağlarlar.



Limousin:

Fransa kökenli bir ırk olan limousinin, başı küçük, boynu kısa, vücudu uzundur. Rengi altın sarısından, kırmızıya kadar değişir. Eti yumuşak ve ince liflidir.



Simental:

Rengi sarı-beyaz ya da kırmızı-beyaz alacalıdır. Anavatanı İsviçre olan bu ırkın, başı genellikle beyaz olup üzerinde sarı veya kırmızılıklar olabilir. Erkek ve dişileri boynuzludur. İklim şartlarına kolay adapte olan bu ırk aynı zamanda uzun ömürlüdür. Yüksek gelişme gücü ve kapasitesinden dolayı, iyi kaslanma, sertleşme, yumuşak ve lezzetli et oluşturmaktadır.



Zebu:

Dünyanın en eski evcil sığırı olarak bilinir. Hindistan kökenli, zor şartlara karşı dayanıklı bir ırktır.  

  



PERAKENDE ÜRÜNLERİ
TOPLU TÜKETİM ÜRÜNLERİ