Şarküteri Bilgisi

Şarküteri Ürünleri Nasıl Üretilir?

Şarküteri ürünleri, mamülün çeşidine göre seçilen etin, özel proseslerden geçirilerek, ambalajlanması ile üretilir.


Pastırma: Antrikot ve kontrfile pastırmanın üretiminde kullanılan etlerdir. Tuzlama, kurutma, yıkama gibi aşamalardan geçerek en son çemenlenir ve satışa hazırlanır. Pastırma lezzetinin yanı sıra, Türk geleneksel mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle ramazan aylarındaki iftar ve sahur sofralarında, geleneksel Türk yemeklerinin hazırlanmasında çok özel bir yeri vardır.

Sucuk: Hayvanın kol bölgesinden alınan et ve kendi yağıyla üretimi yapılır. Tuz ve çeşitli baharatlarla kıyma makinesinde çekilir ve olgunlaştırılarak kılıflara doldurulur.

Jambon: Sinirsiz ve yağsız etten yapılır. Tuz ve çeşitli baharatlarla masajlama işlemine tabi tutulur. Masajlama işlemi bittikten sonra geniş kalibreli kılıflara doldurulan etler özel kalıplara yerleştirilir ve haşlama kazanlarında pişirilir.

Salam: Et, tuz ve çeşitli baharatlar özel bir makinede karıştırılarak hamur haline getirilir. Bu hamur daha sonra özel kılıflara doldurulur ve buhar fırınlarında pişirilir.

Sosis: Dana etinin incik, kürek, gerdan ya da döş etleri kullanılır. Et, tuz ve çeşitli baharatlar ile karıştırılarak hamur elde edilir. Bu karışım daha sonra uygun kılıflara doldurularak buharlı fırınlarda pişirilir.

Kavurma: Kemik ve sinirlerinden tamamen temizlenmiş dana etleri çift cidarlı, buhar ısıtmalı kavurma kazanlarında, dana yağı ve tuz eklenerek geleneksel yöntemlere göre pişirilir.

Kaburga Füme Et: Özel olarak seçilip, sinir ve fazla yağları temizlenen dana döş etleri tuz ve baharatlar eklenerek 7 gün boyunca salamurada bekletilir. Daha sonra fümeleme fırınına alınarak pişirilir.

Füme Dil: İri danadilleri, kemik ve yağlarından temizlenerek tuz ile 10 gün boyunca salamurada bekletilir. Salamura işleminden sonra diller haşlama kazanlarında pişirilir. Sonrasında füme fırınlarında fümeleme işlemine tabi tutulur.